ДОПОМОГА НА ПРОЖИВАННЯ ГРОМАДЯНАМ, ЯКІ ЗМУШЕНІ БУЛИ ПОКИНУТИ МІСЦЕ ПОСТІЙНОГО ПРОЖИВАННЯ (ВПО)

Постановою Кабінету Міністрів України від 20.03.2022 р. №332 «Деякі питання виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам» на період воєнного стану та один місяць після його припинення запроваджено виплату внутрішньо переміщеним особам допомоги на проживання.  Право на отримання допомоги на проживання мають особи,  які отримали довідку про перебування на обліку внутрішньо переміщених осіб.

Допомога надається з місяця звернення за повний місяць незалежно від дати звернення, але  внутрішньо переміщеним особам, які звернулися за її

наданням до 14 квітня 2022 року, така допомога надається починаючи з березня 2022 року».

Допомога надається у розмірах:

– для осіб з інвалідністю та дітей – 3000 гривень на місяць;

– для інших осіб – 2000 гривень на місяць.

Отже, для отримання допомоги найперше необхідно отримати статус внутрішньо-переміщеної особи (ВПО) та отримати довідку про взяття на облік ВПО.

Довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи мають право отримати особи, які після введення Указом Президента Українивід 24.02.2022 №64 «Про введення воєнного стану в Україні» воєнного стану перемістились з території адміністративно-територіальної одиниці, на якій проводяться бойові дії та яка визначена в переліку розпорядження Кабінету Міністрів України від 06.03.2022 №204-р «Про затвердження переліку адміністративно-територіальних одиниць, на території яких надається допомога застрахованим особам в рамках Програми «єПідтримка» до іншої адміністративно-територіальної одиниці (зокрема, документом, що підтверджує місце проживання на території адміністративно-територіальної одиниці, де проводяться бойові дії, є паспорт з відміткою про місце реєстрації або довідка про внесення відомостей до Єдиного державного демографічного реєстру).

Також на отримання довідки мають право особи, задеклароване/зареєстроване місце проживання яких розташоване поза межами території адміністративно-територіальної одиниці, на якій проводяться бойові дії, але такі особи:

– перебувають на обліку як платники єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на території адміністративно-територіальної одиниці, на якій проводяться бойові дії;

– сплатили або за яких сплачено роботодавцем єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за IV квартал 2021 р. або за 2021 рік на території адміністративно-територіальної одиниці, на якій проводяться бойові дії.

Для призначення допомоги подається заява про надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам за встановленою формою. Прийом  заяв на проведення виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам розпочнеться після допрацювання відповідного програмного  забезпечення за адресою: ЦНАП, вул. Миру, 102, про що буде управлінням соцзахисту буде повідомлено додатково.

Звертаємо увагу, що виплата допомоги буде проводитися на поточний рахунок із спеціальним режимом використання для зарахування допомоги «єПідтримка» або банківський рахунок (за стандартом IBAN) заявника для виплати допомоги.

Тому першочергово перед зверненням для подачі заяв та документів щодо виплати допомоги необхідно мати номер банківського рахунку (за стандартом IBAN) або рахунок із спеціальним режимом використання для зарахування допомоги «єПідтримка».

У разі відсутності рахунку – необхідно звернутися до банківської установи для відкриття банківського рахунка (за стандартом IBAN) для виплати допомоги, що містить 29 символів. У банку Вам буде видано відповідну заяву про виплату пенсії або грошової допомоги із зазначенням номера такого рахунку.

Одночасно наголошуємо, що допомогу на проживання також отримають внутрішньо переміщені особи, які станом на 1 березня 2022 року отримували щомісячну адресну допомогу для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 р. № 505. Таким особам допомога буде нарахована автоматично, звертатися та надавати будь-які додаткові документи не потрібно.

Телефони для довідок: 03842 7 65 62;  03842 7 30 85

Управління соціального захисту населення виконавчого комітету Славутської міської ради.