До уваги батьків новонароджених

Нагадуємо, що з 1 липня 2021 року батьки мають право вибору між одноразовою натуральною допомогою «пакунок малюка» та грошовою компенсацією вартості допомоги.

У разі відсутності «пакунку малюка» у пологовому відділенні,  заяви на отримання натуральної допомоги «пакунок малюка» приймаються малюка в управлінні соціального захисту населення за адресою:  вул. Ярослава Мудрого, 47, каб. №20. Також жінки, які народили дітей в інших населених пунктах, але є мешканцями Славутської громади, можуть отримати пакунок за вищезазначеною адресою. 

Виплата грошової компенсації вартості одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» на дітей проводиться за бажанням отримувача одразу після народження дитини. Тому батькам новонароджених дітей не потрібно дотримуватись 30-тиденного терміну для звернення за призначенням грошової компенсації замість одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка».

Заяви на отримання грошової компенсації приймаються в Центрі надання адміністративних послуг виконавчого комітету Славутської міської ради за адресою вул. Миру, 102.

Для оформлення компенсації необхідно пройти низку процедур:

– відкрити спеціальну картку у відділенні «Приватбанку» (наявність кредиту або заборгованості може завадити відкриттю картки);

– звернутися до центру соціального захисту за місцем проживання з папкою документів (паспорт, ідентифікаційний код, свідоцтво про народження дитини, довідка з пологового будинку про неотримання пакунка малюка) та написати заяву.

Далі заява на отримання грошової компенсації проходить верифікацію, яка зазвичай триває від одного до двох місяців. Після успішної верифікації гроші нараховуються на спеціальну картку. Користуватися карткою можна лише в магазинах, перелік яких розміщений на сайті Міністерства соціальної політики. З липня цього року сума грошової компенсації складає 6 тис. 39 грн. Грошова компенсація використовується виключно  для придбання дитячих товарів: засобів догляду за дітьми та дитячих засобів гігієни, зокрема підгузків, серветок; дитячого одягу та взуття; дитячого харчування; дитячого посуду; дитячих іграшок; текстилю для дітей, у тому числі рушників, ковдр; дитячих ходунків, дитячих колясок.

Також Мінсоцполітики розробляє відповідні зміни до законодавства стосовно надання можливості батькам новонароджених дітей звертатись за отриманням грошової компенсації вартості одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» під час оформлення комплексної послуги «є- Малятко» за допомогою порталу «Дія».

Управління соціального захисту населення ВК Славутської МР