ЖИТЛОВА СУБСИДІЯ НА ОПАЛЮВАЛЬНИЙ ПЕРІОД

Завдяки програмі житлових субсидій малозабезпечені громадяни оплачують не повну вартість житлово-комунальних послуг, а лише частину платежу, яка залежить від розміру середньомісячного доходу домогосподарства в розрахунку на одну особу. Що менші доходи домогосподарства, то меншою є плата за житлово-комунальні послуги.

Відповідно до норм Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848, житлова субсидія призначається за наявності різниці між розміром плати за житлово-комунальні послуги в межах соціальних норм (зауважуємо: норми встановлені Кабінетом Міністрів України і можуть   суттєво бути меншими, ніж фактична плата за житлово-комунальні послуги) і розміром обов’язкового відсотка платежу, який для кожної сім’ї є різним. Обов’язковий відсоток  платежу залежить від розміру середньомісячного сукупного доходу домогосподарства в розрахунку на одну особу ділиться на розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на одну особу в розрахунку на місяць (з 01.01.2020 р. – 2027 грн), і отриманий результат ділиться на 2, а потім множиться на 15 відсотків:

До прикладу: сім’я складається із трьох осіб, а саме: заявник пенсіонер, розмір його пенсії складає 2300,00 грн; його дружина працюює, її заробітна плата – 5250,00 грн, та неповнолітня донька. Їхній середньомісячний сукупний дохід – 7550,00 грн. Середньомісячний дохід на одного члена домогосподарства складає  2516,67 грн. Розмір обов’язкового відсотка платежу – 9,31% (2516,67 : 2027:2 *15% = 9,31%). Розмір обов’язкового платежу – 702,91 грн (7550,00 *9,31%). Якщо розмір плати за всі житлово-комунальні послуги  в межах соціальних норм – 2315,00 грн,  субсидія буде призначена у розмірі  1612,09 грн  ( 2315,00 – 702,91).

Варто зауважити, що соціальні норми та нормативи, на які розраховується субсидія, за останні роки постійно переглядалися Урядом та  суттєво зменшились. Наразі вони залишились на рівні минулого опалювального сезону. З 1 травня цього року повинно було вступити в силу рішення про зміни у формулі щодо застосування відсотку базової сплати комунальних платежів з 15% до 20%, що також призводить до зменшення розміру субсидії. Але у зв’язку з введенням карантину такі зміни відтерміновані.

Одним із важливих моментів при визначенні права на житлову субсидію є наявність простроченої понад три місяці заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком, строк позовної давності якої не минув і загальна сума якої перевищує 20 неоподаткованих мінімумів громадян на день звернення за призначенням субсидії – 340 грн

Але навіть за наявності заборгованості найбільш вразливим категоріям населення може бути призначена субсидія у разі складних життєвих обставин   за рішенням комісії, на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства, з урахуванням обставин, що склалися.

Крім того, існує механізм реструктуризації заборгованості споживачів з оплати житлово-комунальних послуг на підставі укладеного договору з надавачами цих послуг. При наданні до управління соцзахисту такого договору, субсидія також буде призначена.

Заява і декларація для призначення житлової субсидії можуть бути подані особисто до ЦНАПу, за адресою вул. Миру,102, або надіслані поштою чи в електронній формі через офіційний веб-сайт Мінсоцполітики.

У зв’язку з наближенням осінньо-зимового сезону нагадуємо громадянам про можливість оформлення житлової субсидії та про важливість своєчасної оплати в повному обсязі житлово-комунальних послуг.

Для громадян, яким субсидію було призначено по квітень 2021 року  управлінням соціального захисту населення проведено розрахунок житлової субсидії на опалювальний період автоматично без звернення.

Управління соціального захисту населення виконавчого комітету Славутської міської ради.