СУБСИДІІ та ПІЛЬГИ З 1 ЖОВТНЯ

Сьогодні  ЗМІ рясніють повідомленнями про спрощення правил  надання субсидій та тотальну перевірку отримувачів допомог та пільг та інше. Гучні заголовки таких повідомлень не зовсім відповідають викладеній інформації. Про  те, що конкретно змінилося, та актуальну інформацію управління соціального захисту населення викладає у питаннях та відповідях:

  • Які зміни у сфері житлових субсидій  вступили у силу з початком опалювального сезону цьогоріч?

Ніяких кардинальних змін у правилах надання субсидій для жителів міста не відбулося. Так, очікувалося, що будуть спрощені умови надання субсидій для пенсіонерів, однак змінено лише сам механізм їхнього отримання. Новий механізм виплати субсидій передбачає, що тепер гроші перераховуватимуться безпосередньо людям, як і інші види соціальних допомог.  Паралельно залишається безготівкова форма монетизації для нових субсидіантів і тих, які допустили заборгованість, – безпосередньо для надавачів послуг через Ощадбанк, як і було до цього часу.

Які  зміни до правил надання субсидій були прийняті Урядом У неділю, 20 жовтня, цього року.

Прийнята постанова стосується дитячих будинків сімейного типу (ДБСТ), військовослужбовців, громадян старших 60 років, що перебувають у шлюбі та мешкають у сільській місцевості.

Зокрема:

–  надано право комісіям органів місцевого самоврядування призначати житлову субсидію дитячим будинкам сімейного типу (ДБСТ) на понаднормову площу житла; до доходу ДБСТ не буде враховуватися матеріальна допомога та стипендія дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, а також придбані ними транспортні засоби;

у сільській місцевості під час призначення житлової субсидії не будуть враховуватися доходи одного з подружжя пенсійного віку, який зареєстрований за іншою адресою;

– субсидія військовослужбовцям призначатиметься без отримання інформації про сплату ними єдиного соціального внеску;

– наявність причепа, з дати випуску якого минуло менше 5 років, більше не буде причиною відмови у субсидії (для всіх субсидіантів).

– Але із травня 2020-го будуть введені зміни в розрахунок субсидій щодо  норми витрат на житлово-комунальні послуги. Зараз субсидіант має самостійно сплачувати за комунальні не більше 15% суми. З наступного року буде 20%. Для кожного відсоток різний. Формула працює таким чином: що менші доходи людини або родини, то більшу допомогу їй надасть держава, у кого більші доходи у того цей відсоток буде більший.       

  • Чи потрібно людям щось робити для того, аби отримати субсидію за новими правилами?

Ні, наразі не потрібно.  Субсидії  буде перепризначено на опалювальний сезон автоматично. З новими заявами можуть звернутися ті, для кого передбачені нещодавні зміни: вихователі ДБСТ, військовослужбовці     . У разі звернення до кінця листопада, субсидія буде призначена з 1 жовтня, з початку опалювального (з 16 жовтня) – у разі звернення до 15 грудня.

  • То яким чином можна буде отримувати субсидію?

Днями, 22 жовтня ми отримали нове програмне забезпечення, в якому банки надали рахунки отримувачів соціальних допомог. Ті, у кого немає відкритих рахунків у банках, отримають субсидію через відділення Укрпошти. Надалі отримувачі субсидій зможуть повідомити органу соціального захисту свої рахунки в банках, які вони оберуть. Також за заявою можна перейти на безготівкову форму отримання субсидій, тоді кошти будуть спрямовуватись на підприємства, що надають послуги домогосподарствам. У такому разі, будь-які зекономлені гроші теж не пропадатимуть, а акумулюватимуться на рахунку людини, й вона зможе забрати їх готівкою в кінці опалювального сезону.

  • ЧИ встигнуть  нарахувати субсидії та пільги за жовтень?

Наразі проведено розрахунок субсидій та пільг, але коли буде виплата наразі невідомо.   Сьогодні працівники докладають усіх зусиль, але все залежить від програмного забезпечення, яке на сьогодні не відпрацьоване. Тобто, ситуація зі строками майже критична. Подібне  мало місце при впровадженні монетизації у лютому цього року. Постійно ідуть селекторні наради з міністерством соціальної політики про стан готовності виплат, постійно надходять оновлені програми. Працівники працюють за програмістами: зробили, відіслали в Міністерство, не пройшло, скинули оновлену програму – зробили, відіслали в Міністерство… І так може тривати досить довго. Дуже велике навантаження на працівників, які нараховують допомоги, та програміста, який сьогодні у нас один.

  • Які плюси у цих змінах, що відбулися?

Позитив у цьому є суттєвий для людей. Попередній механізм, очевидно, себе не виправдав. Було чимало випадків, коли люди по кілька місяців не отримували субсидії, хоча субсидії  були нараховані і направлені відповідні реєстри до Мінсоцполітики. Однак, через заплутаний механізм виплати субсидій на центральному рівні, відстежити, де знаходяться кошти  і чому вони не дійшли до місця призначення, було дуже складно. Відтепер управління соцзахисту зможе контролювати цей процес, бо будем нараховувати їх безпосередньо людям. Але спочатку потрібно це відпрацювати.   

  • Як буде з пільгами?

З 1 жовтня вводиться монетизація пільг на житлово-комунальні послуги. Ті категорії населення, які мають право на пільгу, наразі особливих змін не відчують. Для них зовні відбудеться все як було, окрім того що  пільга нараховуватиметься по нормі споживання (раніше по фактично спожитому в межах норми), і нараховуватимуть її не надавачі послуг, а управління соціального захисту.  Але зекономлені кошти люди зможуть отримати в кінці опалювального періоду. В цьому полягає монетизація пільг. Також до 15 жовтня, за бажанням пільговика, можна було надати рахунок у банку та  перейти на грошову готівкову форму отримання пільги в опалювальному періоді, аналогічно, як для субсидії. На неопалювальний сезон це можна буде зробити до 15 травня.