АКТУАЛЬНО: МОНЕТИЗАЦІЯ ПІЛЬГ

З 1 жовтня 2019 року вступає в дію постанова Кабінету Міністрів України № 373 від 17.04.19 року, якою затверджений «Порядок надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг  у грошовій формі». Цей порядок передбачає монетизацію пільг на оплату житлово-комунальних послуг.

Для забезпечення максимальної зручності тих категорій громадян, які звикли до усталеного алгоритму дій і не бажають (чи не можуть) його змінювати, передусім людей літнього віку, передбачена грошова безготівкова форма отримання пільг. При цьому пільги призначатимуться усім пільговикам в автоматичному режимі, за прикладом безготівкового надання субсидій через Ощадбанк. Для цього Ощадбанк вестиме персоніфікований облік пільговиків і коштів, які поступатимуть на рахунок для виплати пільг, для кожного пільговика індивідуально. Потім кошти переказуватимуть на рахунки управителів, об’єднань, виконавців комунальних послуг. Залишки коштів, що залишаться після сплати комунальних послуг, громадяни отримають готівкою. Обовязкова умова при цьому – наявність мобільного телефону в одержувача пільги.

Також паралельно функціонуватиме другий механізм надання пільг – у грошовій готівковій формі. Тим пільговикам, які бажають отримувати свою пільги «на руки» готівкою, восени потрібно буде звернутися в управління соцзахисту та написати відповідну заяву. Механізм виплати готівки аналогічний, як і для житлових субсидій, – шляхом формування реєстрів до Мінсоцполітики, які потім передаються до Пенсійного Фонду та до уповноважених банків.

Але наразі  на сайті Мінсоцполітики зареєстрований проект, який передбачає інший механізм виплати готівкової пільги – безпосередньо    шляхом перерахування структурним підрозділом з питань соціального захисту населення коштів на рахунок громадянина. Тому можна очікувати знову змін до ще нечинного Порядку, про які буде додатково повідомлено

В будь-якому випадку, для підготовки до реалізації з 1 жовтня цього року монетизації пільг, просимо пільговиків – мешканців міста повідомити номери мобільних телефонів для внесення їх до Єдиного державного автоматизованого реєстру пільговиків, які мають право на пільги, за телефоном 7-03-40, або при особистому зверненні.

Управління соціального захисту населення
 виконавчого комітету Славутської міської ради.